5 ideja za stvaranje većih i svjetlijih prostora kod kuće

Koristite svijetle boje

Boja zidova i namještaja uvelike utječe na to kako percipiramo veličinu sobe. Svijetle boje kao što su bijela, bež, svijetlo siva ili svijetlo plava reflektiraju svjetlost i čine da sobe izgledaju veće i svjetlije. Ako ne volite potpuno bijele prostore, možete dodati malo boje s jastučićima, dekama, slikama i drugim ukrasnim dodacima.

Adekvatno osvjetljenje i prirodno svjetlo

Rasvjeta je ključna kako bi prostorija izgledala većom i svjetlijom. Umjesto jednog središnjeg svjetla, koristite više svjetala za osvjetljavanje različitih dijelova prostorije. Također je važno maksimizirati ulazak prirodnog svjetla. Povucite teške zastore i pustite prirodno svjetlo da stvorite osjećaj prozračnosti.

Ugradite ogledala

Ogledala su jednostavan i učinkovit način da prostoriju učinite većom i svjetlijom. Postavite veliko ogledalo na jedan zid ili grupirajte nekoliko malih ogledala zajedno kako biste stvorili efekt dubine. Ogledala također reflektiraju svjetlost, pa pomažu osvijetliti sobu.

Koristite višenamjenski i minimalistički namještaj

Veliki, teški namještaj može učiniti da se soba čini manjom i pretrpanom. Umjesto toga koristite minimalistički, višenamjenski namještaj koji ne zauzima previše prostora, poput kauča na razvlačenje, stola koji se može sklopiti ili stolca koji se lako posprema. Također, možete koristiti police i drugi namještaj sa spremištem kako bi prostor bio organiziran. Još jedan savjet je da koristite namještaj iste boje kao i zidovi kako biste stvorili osjećaj kontinuiteta i prostranosti.

Dodajte biljke i prirodne elemente

Biljke i prirodni elementi poput drveta, pruća ili kamena čine sobu svježijom i otvorenijom. Biljke također poboljšavaju kvalitetu zraka i dodaju dašak boje i teksture. Male lončanice možete postaviti na prozore ili koristiti veliku biljku kao središnju točku u sobi.